Kunstenaar Piet Van Pelt (68) uit Itegem stelt sinds vrijdagavond 51 schilderijen en twaalf beeldhouwwerken tentoon in de kerk van Zonderschot. Emoties is zijn eerste eigen expo. Het is bovendien de eerste keer dat er op zo'n grote schaal profane kunst te zien is in een Heistse kerk. “Een dubbele primeur”, glundert hij.

Ik zou graag in een vijftal kerken samenwerken met kwalitatieve artiesten

Itegemnaar Piet Van Pelt was ondernemer, management-trainer, taxichauffeur en redacteur. Zo'n vijftien jaar geleden begon hij godsdienstwetenschappen en filosofie te studeren. Hij koestert ook al van kinds af aan een voorliefde voor schilderkunst, maar begon pas 8 jaar geleden met een opleiding aan de Heistse academie. “Van thuis mocht dat niet. De academie, dat was iets voor langharig, schuw tuig”, vertelt hij. “Ik begon met de opleiding op mijn zestigste, maar voordien had ik al wel wat geschilderd.”

Alle werken in de kerk vormen samen twintig grote gehelen. De kunstenaar zoekt daarin de grens op tussen fictie en realiteit. Ecologie en leven en dood zijn belangrijke thema’s. “In mijn werken zit meestal een duidelijk verhaal”, legt Van Pelt uit. “Zo hoop ik bij bezoekers de tongen los te maken over van alles en nog wat.”

Inspiratie haalt de Itegemnaar zowel uit het verleden als uit de actualiteit. In het drieluik Mascarade schetst hij bijvoorbeeld de geschiedenis van de mensheid en laat hij historische figuren als Darwin, Napoleon, Voltaire en Hitler opdraven. Opmerkelijk: hij voegde er ook een naaktportret van zichzelf aan toe. Een andere blikvanger, Question Presented On A Tray, werkte hij af in de nasleep van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Het werk Laudato Si, waarin hij met lege Coca-Colablikken werkt, verwijst dan weer naar de gelijknamige pauselijke encycliek over ecologie.

De kunstenaar omschrijft zichzelf als atheïst, maar is in Itegem wel actief bij de parochie en werkte ook mee aan de hervorming van het bisdom Antwerpen. “En ik preek nu dus ook in de kerk”, zegt hij. “Het bisdom en het Heistse gemeentebestuur zijn officieel overeengekomen dat de kerken ook een culturele en sociale functie krijgen. Eigenlijk wilde ik in de kerk van Heist-op-den-Berg een groots evenement organiseren met toneelverenigingen en enkele fanfares. Een soort processie met figuranten als Napoleon en Kuifje. De kerk zou ik dan volhangen met schilderijen, maar de kerkfabriek zag dat niet zitten.”

De expo in de kerk van Zonderschot is te bezichtigen tot en met zondag 9 juni. Nu zondag, tijdens Openkerkendag, hangt er ook een werk van Van Pelt in de kerk van Itegem. “Voor volgend jaar ligt al een andere kerk vast”, laat hij weten. “Graag zou ik ook in een vijftal kerken samenwerken met uiteenlopende, maar kwalitatieve artiesten.”

www.pietvanpelt.com

nieuwsblad online

Kunstenaar stelt imposante werken tentoon: “Ik ben wel atheïst, maar toch preek ik in een kerk”

Kunstenaar Piet Van Pelt (68) uit Itegem (Heist-op-den-Berg) stelt sinds vrijdagavond 51 schilderijen en twaalf beeldhouwwerken tentoon in de kerk van Zond…


Source