Easy Towns 2.0: Heistse delegatie naar Rijeka

Van 2 tot 5 mei 2019 neemt een Heistse delegatie deel aan de tweede internationale meeting van het Easy Towns 2.0-project. De meeting vindt plaats in het Kroatische Rijeka, dat in 2020 ‘European Cultural Capital’ wordt.

Easy Towns staat voor European Accessible Sustainable Young Towns en hoort thuis in het Europese uitwisselingsprogramma ‘Europe for Citizens’. Dit EU-project is aan zijn tweede editie toe. Editie 1 werd gecoördineerd door Vicenza, Italië, en focuste vooral op de ‘best practices’ in het omgaan met diversiteit. Vertegenwoordigers uit 11 verschillende Europese landen waren voor de kick-off te gast in Heist-op-den-Berg in oktober 2015. In 2016 en 2017 kwamen er vervolgbijeenkomsten in Spanje, Duitsland en Gozo (Malta), met in september 2017 een finale in Italië.
Doorheen al deze meetings werden ideeën, ervaringen, initiatieven … uitgewisseld, kritisch besproken en verder gepland. Heist-op-den-Berg organiseerde begin 2017 talrijke multiculturele workshops (percussie, druktechnieken, fotografie, conflict management, schilderen …) voor jongeren van de Heistse scholen, jeugdverenigingen, academies enz. De resultaten hiervan werden in maart 2017getoond in de foyer van CC Zwaneberg op de avond van de Internationale Dag tegen Discriminatie.

Op vraag van alle partners kwam er een tweede editie van Easy Towns. Europa keurde de aanvraag goed en kende een subsidie van 146.160 euro toe. Het project loopt van 1 oktober 2018 tot 30 september 2020. Heist-op-den-Berg coördineert deze editie. We verwelkomen twee nieuwe partners: Knezha in Bulgarije en de Universita Mateja Bela V Banskej Bystrici in Slovakije.
Weer staan er vijf meetings op het programma. In november 2018 organiseerde La Valetta op Malta de kick-off. De tweede meeting vindt plaats in Rijeka in Kroatië van 2 tot 5 mei 2019. Vanuit het lokale bestuur neemt een delegatie deel aan de meeting bestaande uit coördinator en gemeenteraadslid Bernadette De Cat, schepen van Europese Zaken Eddy Gorris, verenigingsondersteuner Ymke Casteleyn van team Sport en Jeugd, en Heists student en HotH crew-voorzitter Maxim Rymenants.
De 12 partnerlanden krijgen een interessant programma aangeboden vol cultuur en netwerkmomenten, met onder andere een bezoek aan de bouw van een nieuw cultureel district op oude industrieterreinen, de opening van een tentoonstelling met de collectie van Giovanni Morbin, workshops rond de creatie van een ‘Easy Towns digital heritage travelling exhibition’, panelgesprekken rond ‘youth and independent publishing’ en ‘antifascism then and now’ en een heel bijzonder Liberated Rijeka Programme.
Onze eigen ‘best practices’ op het vlak van cultureel erfgoed, sport en jeugd zullen op de meeting uitvoerig aan bod, iets waar Heist best fier op mag zijn!

Meer info
– Coördinator Bernadette De Cat, 0477 78 80 11, bernadettedecat@hotmail.com
Eddy Gorris, schepen van Europese Zaken, 0475 78 32 59, eddy.gorris@heist-op-den-berg.be

Source