EUROPE FOR CITIZENS
TWIN CITY PROJECT SWAN 2.0- SWAN = SOCIETY WITH AWARENESS OF NON-DISCRIMINATION
Nota bij de creatie van het kunstwerk “Mozes” (Piet Van Pelt en deelnemers creatieve workshop).

Van 18 tot 23 april 2018 was een delegatie van 42 Italianen uit ECOLANO, ten Zuiden van NAPELS, te gast in Heist-op-den-Berg. Dit in het kader van een Europees TWIN CITY project “SWAN”.
De aanvraag voor dit project kwam er in 2015 op uitnodiging van burgemeester Ciro Buonajuto van Ercolano die aan EU coördinator Bernadette De Cat officieel vroeg om de samenwerking die zij via Comenius, een onderdeel van het EU programma Life Long Learning voor culturele en pedagogische uitwisselingen, al 22 jaar coördineerde voor de Heilig-Hartcollege uit te breiden van een schoolproject tot een “city project”. De Cat was als leerkracht Germaanse talen al die tijd immers verantwoordelijk voor de internationalisering aan het Heilig-Hartcollege en werkte zo intens samen met het “Adriano Tilgher” Instituut in Ercolano. Enkele honderden Heistse leerlingen “wisselden” op die manier met hun collega’s uit Ercolano, werden er gehuisvest, waren zelf gastheer of gastvrouw en vonden er vrienden voor het leven.
Samen met de Associatie Ennea en de leden van de board Barbara Minesso , Flaviana Criscuolo en Grazia Serpe, schreef De Cat een aanvraag uit en diende deze in 2016 in bij Europa. Europa keurde goed en financierde en zo kwam de eerste editie van SWAN tot stand. Als thema kozen De Cat en Minesso de thematiek van de discriminatie, de inclusie en de multiculturaliteit. Als symbool kozen ze de zwaan: voor Heist-op-den-den-Berg een evident symbool, voor Ercolano een referentie naar een prachtige mozaïek uit de opgravingen van Herculaneum en de mythe van Leda , de Zwaan. De onderhandelingen over de effectieve meeting en de praktische organisatie ervan liepen niet van een leien dakje maar in november 2016 kwam eindelijk het langverwachte “ja woord” en tijdens het laatste weekend van januari 2017 was een 42 koppige Heistse delegatie te gast in Ercolano (42 verwijst symbolisch naar de 42.000 inwoners van Heist-op-den-Berg!). 20 volwassenen uit het Heistse bestuur, de Heistse administratie, scholen en verenigingen kregen samen met 22 jongeren – 18 tot 30 jaar oud- een boeiend programma aangeboden. OoK Heist kreeg inbreng. Christine Carré bracht met haar groep Luna Voltas een prachtig concert op een unieke en eerder ongewone locatie – de hall van het Museum MAV, gewijd aan de Vesuvius en de uitbarsting ervan die Pompeï en Herculaneum verwoestte. Het mooie eraan was vooral dat vluchtelingen van overal ter wereld op hun manier dansten op en meezongen met Italiaanse “evergreens” . Toneelgroep ’t Wuivend Riet waarmee Ed Vanderweyden jaarlijks deelneemt aan “Heist bouwt aan Vrede” bracht scenes uit “Les Poilus”, een stuk over 2 verpleegsters aan het front in de “Vlaamse Velden” van De Groote Oorlog! Een mix van creativiteit, een pleidooi voor vrede en verdraagzaamheid!
In februari 2017 diende Bernadette De Cat de “application “ voor editie 2 van Swan in en weer keurde Europa eind mei 2016 goed en financierde Europa het tegenbezoek van Ercolano aan Heist-op-den-Berg.
Zo kwam SWAN2.0 tot stand! De datum voor dit bezoek werd eerst even verschoven omwille van de Italiaanse verkiezingen van begin april 2018 maar van 19 tot 23 april kon het dan echt doorgaan! 42 Italianen kregen een intens programma aangeboden dat helemaal paste in de oorspronkelijke thematiek van “non-discriminatie” en “inclusie”. Het werd een onvergetelijk zonnig weekend waarin Heist z’n grote, gastvrije hart weer eens toonde. Praktisch iedereen – jongere zowel als oudere “officiële” gasten- kon logeren in families! Na hun aankomst op 19.04 kregen ze een concrete briefing en kennismaking in CC Zwaneberg en een warme ontvangst op het gemeentehuis aangeboden. Op vrijdagmorgen 20.04 zetten het cursuscentrum en de academie hun deuren open voor een paar creatieve workshops. Toto Toralbo uit Napels leerde “la tamburiata”, muziek en dans uit Zuid-Italië aan. In het cursuscentrum namen enkelen deel aan de les Italiaanse conversatie en een kookles voor typisch Vlaamse gerechten en Piet Van Pelt en Dieter Dresselaers coachten de workshop “schilderen”. Ze gaven de Italiaanse gasten de kans om hun creativiteit bot te vieren op een werk van Piet Van Pelt . Zo kwam “Mozes” tot stand! U kon het kunstwerk een maand lang bewonderen in het foyer van CC Zwaneberg en het begint vanaf vandaag een toer van de Heistse kerken, evident op voorwaarde dat alles naar wens verloopt. Coördinator Bernadette De Cat is bijzonder gelukkig en dankbaar voor deze unieke kans om met zoveel inspiratie en coöperatie naar buiten te kunnen treden en zo zichtbaarheid te geven aan dit project. Op hun beurt zijn de Italiaanse “kunstenaars” bijzonder fier op hun creatie!
Na een lunch met Heistse fritjes en ijsjes van Heide Atelier leidden Paul Welters , Serafien Wouters en Veerle De Belser de gasten langsheen het cultureel erfgoed van Heist-op-den-Berg om in het Hof van Riemen te eindigen bij een fris taartenbuffetje.
Ook ’s avonds stond inclusie op het programma met de vertoning op scene van “Vranke Vrouwen”, een stuk van Ed Vanderweyden , gebracht door ’t Wuivend Riet. Met een ”meet and greet” met de acteurs na.
Zaterdag 21.04 stond in het teken van gastarbeid , rechten van immigranten en discriminatie. Op C-Mine in Genk werden de gasten letterlijk ondergedompeld in een stukje van ons gemeenschappelijk “mijnwerkers verleden”. Immers heel veel familieleden van de Napolitanen kwamen in de jaren ’50 vanuit het arme Zuiden om in onze mijnen te werken en… te sterven. Een “food tasting tour” langsheen de multiculturele restaurantjes en cafeetjes in de Genkse Vennenstraat bracht de feestvreugde er, ondanks de ernstige thematiek, toch snel in. In Restaurant The Thrill volgde een officiële ontvangst door de Genkse burgemeester Wim Soens en afgevaardigden van de verschillende Italiaanse gemeenschappen. Het verre Napels kwam opeens heel dichtbij…
Zondag 22.4 was Erfgoeddag! In CC Zwaneberg konden de gasten ons rijke Jazz erfgoed leren kennen bij de film “Juul’s Ears” en tijdens de sofa gesprekken en de opening van de tentoonstelling over Juul Anthonissen. Enkele families lieten hun gasten kennis maken met Brussel , Antwerpen en na de stadswandeling langsheen het rijke Lierse erfgoed verzamelde de groep opnieuw om een concert bij te wonen van de Heistse groep Luna Voltas, en dit dan weer in het kader van de Actie Levensloop. In de Gummarus kapel in Herenthout.
Een heerlijke farewell party in Den Hosp vormde de kroon op de pas gesmede vriendschappen. Amici per sempre , friends forever!
Na een emotioneel afscheid op maandagochtend 23.04 ging het richting Mechelen en Dossin Kazerne. Een must voor een project met een programma over “non-discrimination”! Aangrijpend interessant en emotioneel heel zwaar… een waardig orgelpunt bij een intens weekend vol goodwill, respect, openheid, creativiteit en lessen voor het leven! Heist-op-den-Berg toonde z’n groene, pittige en grote gastvrije hart! Ercolano antwoordde met warme zuiderse levensvreugde en dankbaarheid!
Op naar SWAN 3.0? “Jazeker en nog intenser dan voorheen! “ Tenminste als het van Bernadette De Cat afhangt …

Hartelijk dank aan iedereen die op welke manier dan ook bijdroeg tot dit prachtige project en het en dit heerlijke “Italiaanse” weekend in Heist!

Bernadette De Cat
Coördinatie EU projecten
Voor alle info: bernadettedecat@gmail.com Gsm 0477 78 80 11


Source