PERSMEDEDELING:
EASY TOWNS – 2e MEETING L’ALFAS DEL PI – 18-20.04.2016
Van 18 tot 20 april 2016 reisden Kato Boeckx en Anneke Dejonckere van de Heistse Jeugddienst en Bernadette De Cat , Coördinator Europese projecten, naar het Spaanse L’Alfàs del Pi om er Heist-op-den-Berg te vertegenwoordigen op de 2e Internationale meeting van het Eu project EASY TOWNS ( European Accessible Sustainable Young Towns) en om er met de overige partners uit Pforzheim (Duitsland), Gozo (Malta), Rijeka en Pula (Kroartië), Sentjur (Slovenië) , Niepomelice (Polen), Vicenza (Italië), Craigavon (Noord-Ierland) én gastheer L’Alfas del Pi (Spanje) het thema van het project “Integratie en Multiculturaliteit “verder uit te diepen.
Heist-op-den-Berg organiseerde van 19 tot 21 oktober 2015 de “Kick Off”’ voor dit project met een conferentie in Cc Zwaneberg waarop de partners (vertegenwoordigers van gemeentebesturen, ngo’s, scholen, cultuur-, jeugd- en integratiediensten!) elkaar leerden kennen. Tijdens de 1e dag toonden ze allen hun “best practices” (Heist presenteerde “De Speelkoffer” en “Babbelberg”!) op het gebied van integratie en tijdens de 2e “open day” waren de Heistse Middelbare scholen te gast om te luisteren naar het integratieverhaal van de Palestijn Mohammed Abushammala en de lezing van Professor Jan Blommaert over “Multidiversiteit”.
In L’Alfàs del Pi gaven de deelnemende landen in een 1e werksessie een presentatie van hun onderzoek naar de zin voor multiculturaliteit bij hun jongeren, hun problemen en hun visie op de toekomst nu Europa zo sterk onder druk staat.
Tijdens dag 2 toonde de Spaanse partner eerst de recente archeologische opgravingen van de Romeinse Villa in Albir en de werking van het Centro Cultural Y Social. Vermits 10.000 van de 20.000 inwoners van het Spaanse stadje van buitenlandse origine zijn verwachtten de partners zich ook aan enorm veel diversiteit. Velen van de Noorse, Zweedse , Deense, Britse en Nederlandse “nieuwe” bewoners komen overwinteren in L’Alfàs del Pi of verblijven er voorgoed. Deze bijzondere vorm van “integratie” werd door de partners echter zeer kritisch benaderd bij hun bezoek aan de Club Màs Amigos,
De Club Los Holandeses en de Club Noruego .
Na een officiële ontvangst op het stadhuis stond er een kennismaking met de verschillende sociale en culturele verenigingen op het programma. Tijdens deze presentatie verdwenen de kritische houding en de vraag “Waar is hier sprake van integratie?” volledig. Ook in L’Alfàs del Pi zetten jongeren – doelgroep doorheen heel het project- zich bewust in voor een betere integratie van probleemgroepen. Geen gemakkelijke taak in een residentiele buurt waar gepensioneerde buitenlanders zich terugtrekken in hun clubs. Een enorme uitdaging!
Tot slot vergastte de wereldberoemde Noorse professor, vredesonderhandelaar en kandidaat Nobelprijs voor de Vrede Johan Galtung de verschillende delegaties en lokale politici (enkelen van Belgische afkomst en bijzonder sterk geïntegreerd en geëngageerd!) op een bijzonder boeiende uiteenzetting over “Integration and the muliticultural society” met als uitgangspunt de vraag “What is a good town to live in?” Na een hele tocht doorheen de wereldgeschiedenis en de conflicten ermee verbonden , na een analyse van de huidige Europese crisis veroorzaakt door een enorme migratiestroom, landde hij bij het principe van de “convivienca”, de “togetherness”, de Europese solidariteit!
Op woensdag 20 april maakten de partners nog de nodige afspraken wat de “creativity contest “ voor jongeren betreft en planden ze de volgende internationale meeting in Pforzheim, in het Duitse Zwarte Woud, van 6 tot 9 oktober 2016.
Vandaar langs deze weg nogmaals een warme oproep aan alle Heistse jongeren, scholen, academies, jeugdbewegingen en sportclubs en om een creatieve bijdrage te leveren tot dit prachtige Europese project. Zij zijn immers de toekomstige bewoners van alle EASY TOWNS.
Voor alle info: Bernadette De Cat , Voorzitter Gemeenteraad en Verantwoordelijke voor beleidsuitvoerende opdrachten Cultuur, Europa, Onderwijs en Toerisme
0477 78 80 11 bernadetedecat@hotmal.com

Meer weergevenSource

2019-10-31T21:27:12+00:00april 26th, 2018|Internationalisering|