MARKANT Heist-op-den-Berg had vanavond een heel bijzondere gastspreker … Daan Esch! Hij lichtte een tipje van de sluier van het intieme leven van de beroemde castraatzangers uit de operageschiedenis!
De avond werd een “Speeddate” met castraten
Na de film 'Farinelli' heeft iedereen al wel eens gehoord van het fenomeen van de castraatzangers. Maar waar komen castraten nu precies vandaan? Hoe vonden zij hun weg naar de barokmuziek en de Italiaanse opera in het bijzonder? En waarom oogstten ze daar zo'n enorme bijval? We traceerden samen met Daan Esch de herkomst, toepassing en effecten van castratie, vanaf de oudheid, over de middeleeuwen tot aan de barok, en volgden het parcours van de castraten via de religieuze muziek naar de wereldse podia in Italië en heel Europa. Met verrassende verhalen, anecdotes en … prachtige muziek.
Onze gastheer was Daan Esch, auteur van de roman 'Stem', die in zijn boek een nieuw licht werpt op het intieme leven van deze halfgoden uit de muziekgeschiedenis.
Een prachtige avond! Hartelijk dank aan de aanwezige Markante dames, aan Daan Esch en aan Café ‘t Pleintje! Een gelukkige coördinator…. Bernadette De CatSource